Program

11th Course on the BBB in CNS Drug Development Online

Principles, Transport Kinetics, Methods & Translation to humans

20, 21, 22 and 28, 29 October, online


The Program – 20, 21 and 22 Oct 2021

DAY I: Wednesday Oct 20th

Basic Aspects of the Blood-Brain Barrier and Pharmacokinetic Principles

15.00 – 15.30 Welcome and Introduction
15.30 – 16.00 BBB Morphology, Anatomy, Physiology and Function
16.00 – 16.10 10 min break
16.10 – 17.10 BBB Mechanism of BBB transport and intra-brain distribution
17.10 – 17.40 30 min break
17.40 – 18.40 BBB transport and intra-brain distribution: Rate and extent, impact on brain vs plasma PK, PK principles
18.40 – 19.00 Summing up and discussion of Day I

DAY II: Thursday Oct 21st

Experimental Methods/Approaches for Investigating BBB Transport and Intra-brain Distribution

15.00 – 15.15 Introduction to today's theme
15.15 – 15.35 In vitro methods (cell cultures)
15.35 – 15.55 In situ methods (brain sampling techniques)
15.55 – 16.05 10 min break
16.05 – 16.25 In vivo monitoring methods: CSF & microdialysis
16.25 – 16.40 In vivo monitoring methods: PET, CT, MRI
16.40 – 17.10 30 min break
17.10 – 18.10 Combinatory Mapping Approach to determine distribution of drugs between different brain sites
18.10 – 18.40 Hands-on exercise: BBB and intra-brain factors for obtaining target site concentrations
18.40 – 19.00 Summing up and discussion of Day II

DAY III: Friday Oct 22nd

Computational Methods to Investigate and Predict BBB Transport and Intra-brain Distribution

15.00 – 15.15 Introduction to today's theme
15.15 – 16.10 Hands-on exercise: Impact of variability in rate and/or extent of transport on target site concentrations
16.10 – 16.20 10 min break
16.20 – 16.40 In silico methods
16.40 – 17.10 CNS PBPK modeling approaches
17.10 – 17.40 Applications of CNS PBPK modeling predictions (LEICNSPK3.0)
17.40 – 18.10 30 min break
18.10 – 18.40 Sources of variability in CNS drug distribution
18.40 – 19.00 Summing up and discussion of Day III

The Program – 28 and 29 Oct 2021

Day IV: Thursday Oct 28th

Approaches to Improve CNS Target Site Delivery 

15.00 – 15.15 Introduction to today's theme
15.15 – 15.30 Use of active transporters for efflux and influx
15.30 – 15.40 Invasive methods for CNS target site delivery
15.40 – 15.50 Focused ultra-sound
15.50 – 16.00 10 min break
16.00 – 17.00 Use of receptor-mediated transport for large molecules
17.00 – 17.30 30 min break
17.30 – 18.00 Nanocarriers as a field with promise
18.00 – 18.40 Hands-on exercise: Shiny App – CNS PBPK model – Part 1 – animals
18.40 – 19.00 Summing up and discussion of Day IV

Day V: Friday Oct 29th

Approaches to Improve CNS Target Site Delivery 

15.00 – 15.15 Introduction to today's theme
15.15 – 16.00 Translational PK and PKPD relationships of CNS active drugs
16.00 – 16.10 10 min break
16.10 – 17.10 Hands-on exercise: Shiny App – CNS PBPK model – Part 2 – animal to human translation
17.10 – 17.40 30 min break
17.40 – 18.10 Overall perspectives
18.10 – 18.40 Discussions on learning experience and final questions
18.40 End of course

For participants based in Sweden, please add VAT 25 %. Participants outside of Sweden do not need to pay VAT.

*PhD students should accompany this form by a letter of their supervisor to ensure the status of PhD student.

Evaluations from the previous BBB course in Uppsala

  • I found the course to be very valuable for my present work: Average 9.1 on a 1 – 10 scale, where 10 is “very much”.
  • I would very much like to recommend this course to colleagues: Average 9.5 on a scale 1 – 10, where 10 is “very much”.